ut.engelke.english
madurodam

 

Madurodam (only available in Dutch) 

Nieuwe Sint-Jan Madurodam onthuld donderdag 21 juli 2011

MADURODAM - Jaimani Ladi, jeugdwethouder van de Haagse miniatuurstad Madurodam, heeft donderdagmiddag de nieuwe replica van de Bossche Sint-Jan in het park onthuld. Het koor De Klotvaarders zong daarbij het lied 'onze ouwe Sint-Jan'. De heropening werd verricht onder toeziend oog van Toin Saris, lid van het kerkbestuur van de Sint-Jan in Den Bosch.

De nieuwe miniatuur van de Sint-Jan is gemaakt van polyurethaan en vervangt het houten model dat dateert van 1974. Ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen medewerkers van Madurodam de eerste werkzaamheden voor de herbouw. De minikerk is met een hoogte van bijna 3 meter, een lengte van 4,6 meter gebouwd op een schaal van 1 op 25, net zoals de andere gebouwen in Madurodam.

Omdat de beelden, pinakels en ornamenten nu met de computergestuurde freesmachine zijn gemaakt in plaats van met de hand, zijn deze veel gedetailleerder dan bij het vorige model. Voorbeeld hiervan is het koperen Johannesbeeld op de top van het zuidtransept.

Bron Brabants Dagblad


Sint-Jan heropend in Madurodam DO 21 jul 2011 | 16.35

De vernieuwde miniatuur van de Sint-Jan is donderdag in Madurodam feestelijk onthuld. En Den Bosch kan opgelucht ademhalen: ook Ut Engelke met de mobiel is in verkleinde versie op de basiliek in Madurodam terug te vinden.

Onder de klanken van het lied 'Onze ouwe Sint-Jan' door het Shantykoor De Klotvaarders werd het lintje geknipt door jeugdwethouder Jaimani Ladi van Madurodam. Dit alles onder goedkeurend toezicht van Toin Saris, lid van het kerkbestuur van de Sint-Jan. De nieuwe miniatuur van de Sint-Jan is gemaakt van de kunststof polyurethaan en vervangt het houten model uit 1974.Anderhalf jaar geleden werd begonnen met de herbouw. De kerk in de stijl van de Brabantse gotiek is bijna drie meter hoog, 4,6 meter lang en 2,5 meter breed.

Omdat de beelden, pinakels en ornamenten met een computergestuurde freesmachine zijn gemaakt in plaats van met de hand, zijn deze volgens Madurodam veel gedetailleerder dan bij het vorige model.

Bron: Omroep Brabant

Klik hier voor beelden van Omroep Brabant, tijdens de onthulling.

hier voor de radiouitzending met daarin het interview met ut Engelke en zoek de regel Gerestaureerde Sint jan in Madurodam onthuld.